donderdag 25 juni 2009

Donderdag 25 juni 2009

Vandaag een debat gehad over de massale biggensterfte op de boerderijen in Nederland. 5 miljoen biggen sterven in de eerste weken van hun leven vanwege het feit dat er onnatuurlijk veel biggen worden geboren (tot 30 biggen per worp! Kun je nagaan, in de natuur werpt het wilde zwijn er gemiddeld 6) en de biggen aan ongelooflijk veel stress blootstaan door die schandelijke ingrepen zoals castratie, tanden vijlen en staarten knippen. Ze krijgen, om in leven te blijven antibiotica toegediend en ga zo maar door. En de varkensboeren… die geven publiekelijk toe dat zij vanwege kostenbesparing gene dierenarts inroepen als een dier doodziek is.

Annechien ten Have, notabene voorzitter van de vakgroep varkenshouderij van LTO en biggenkweker, zei op 15 juni bij Eenvandaag dat zij niet de dierenarts belt als een dier doodziek is omdat ze zelf de spullen in huis heeft en de kennis om de dieren zélf te behandelen. 

De minister van Landbouw heb ik vandaag gevraagd of zij vindt dat varkensboeren de capaciteiten en middelen hebben om voor dierenarts te spelen. Verburg gaf aan dat varkensboeren geen dierenartsen zijn en ook niet over die capaciteiten beschikken. Toen ik haar vroeg of zij met mij van mening is dat het er niet bij halen van een dierenarts in strijd is met artikel 36 en 37 van de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren, erkende ze dat. In de berichtgeving van de afgelopen dagen weten we dat elke boer die geïnterviewd is, aangeeft dat hij geen dierenarts belt omdat hij het teveel vindt kosten. Voorzitter LTO-varkenshouderij Mevrouw ten Have overtreedt de wet en is dus op dit punt een slecht voorbeeld voor de varkenshouderij. En de minister…. Die laat het gewoon gebeuren.


Lees hier mijn bijdrage.


Tot morgen!

http://ping.fm/zIaap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten