vrijdag 5 juni 2009

Vrijdag 5 juni 2009

De voorlopige einduitslag geeft aan dat we geen zetel gehaald lijken te hebben in het Europees parlement. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de 40.000 briefstemmen waarvan de uitslag maandag komt daar nog veel verandering in zullen brengen.


Da’s jammer, maar wat toch vooral telt is dat we in de steden waar we campagne gevoerd hebben geweldig gescoord hebben en 5 virtuele tweede Kamerzetels gehaald hebben, een uitslag die tevoren weinig mensen voor mogelijk gehouden hadden.


Het zijn met name de kleinere provincieplaatsen die ons onder de benodigde 4% getrokken hebben en de enige oorzaak dat we daar niet groter zijn geworden ligt volgens mij aan het feit dat we natuurlijk relatief gezien een beperkt budget en menskracht hebben. En aan het feit dat er veel achtergrondruis was bij deze Europese verkiezingen van allerlei partijen die claimden groen en duurzaam te zijn.


We mogen er trots op zijn dat we andermaal (na de verkiezingen van 2006, 2007 en de waterschapsverkiezingen) hebben laten zien dat onze partij geen eendagsvlieg is, maar kiezers blijvend weet te boeien.


Onze bijna-zetel gaat naar Groenlinks dat een lijstverbinding had met de PvdA. Ik hoop zeer dat ze met deze zetel hard aan de slag gaan voor dierenwelzijn, da’s heel hard nodig!Ik vind het natuurlijk heel jammer dat Natasja haar Brusselse missie (nog) niet kan aanvangen, maar ze zal weer voluit de schouders gaan zetten onder het vele werk dat ons in Nederland te doen staat.


Dit najaar komt er nog een 26e zetel beschikbaar, als de einduitslag boven de 3,85% zou komen kunnen we daar nog aanspraak op maken.


Voor dit moment overheerst de dankbaarheid aan al die mensen die zo verschrikkelijk hard gewerkt hebben om deze verkiezingen tot het succes te maken dat ze wat mij betreft geworden zijn.


Vandaag heb ik een ontmoeting gehad met de Dalai Lama. Ik vroeg hem wat hij vond van de grootschalige vleesconsumptie in relatie tot vraagstukken als honger, dierenrechten en klimaatproblemen.


De Dalai Lama veerde op na een lang betoog over de situatie in Tibet, en vertelde dat hij het bemoedigend vindt dat er groepen opstaan voor de rechten van dieren. Bij medische experimenten moet haarscherp worden gekeken of ze echt wel nodig zijn, vindt hij, en moet goed rekening worden gehouden met de pijn van het proefdier.


,,Alle wezens hebben hetzelfde recht om zonder angst te leven'', vindt de dalai lama. “We hebben dus geen recht andere wezens te exploiteren”


De Dalai Lama gaf als antwoord op mijn vraag , ten overstaan van de Nederlandse pers en de delegatie van het parlement, aan dat hij de massaproductie van vlees afwijst.


De Tibetaanse leider riep de Nederlanders op zoveel mogelijk vegetarisch te eten en kinderen op te voeden in een respectvollere houding ten opzichte van andere vormen van leven. Zelf werd hij in 1956 vegetariër. Alleen, zo vertelde hij, kreeg hij meteen geelzucht. ,,Toen had ik de kleur van de levende Buddha'', grinnikte hij. Op dokteradvies nam hij toch weer beperkt dierlijk voedsel tot zich.


Als de dalai lama zou stemmen, zou hij partij voor de dieren kiezen, zo liet hij weten.Hij was zeer verrast over het feit dat er in Nederland een Partij voor de Dieren in het parlement vertegenwoordigd is.

Goed weekend!

http://tinyurl.com/kqsct9

Geen opmerkingen:

Een reactie posten