zaterdag 23 mei 2009

Vrijdag 22 mei 2009

De slagerswereld is boos. Omdat ik gezegd heb dat onze kroonprins tijdens de VN duurzaamheidsconferentie heeft gepleit voor een vermindering van de vleesconsumptie.


Niet waar, zeggen de slagers, die ervan overtuigd zijn dat ik het zelf verzonnen moet hebben. Nu wil het geval dat ik zelf op de conferentie aanwezig was, en de slagers niet. Voor alle zekerheid heb ik nog even de toespraak van de Kroonprins erop nagelezen. De kroonprins stelt dat de productie van een kilo vlees 16x zoveel water vergt als de productie van plantaardig voedsel. En dat de vegetariërs in Afrika en Azië minder dan de helft aan water opmaken, dan de vleeseters in de VS en in Europa. En dat we niet van de ene dag op de andere ons consumptiepatroon kunnen veranderen, maar dat we het gebruik van water wel met minstens de helft zullen moeten terugbrengen.


Dat gaat dus niet lukken bij een stijgende vleesconsumptie, moeten ook de slagers beamen, maar dat kan alleen door minder vlees te produceren en consumeren. Ik heb er een film over gemaakt misschien moeten de slagers die ook eens bekijken.


De mensen die meenden dat de film niet zou kloppen (minister Verburg, Annie Schreijer-Pierik) en zelfs een eigen film wilden maken om het tegendeel te bewijzen, zijn van een kouwe kermis thuisgekomen. Wetenschappers concluderen dat alles wat we in de film zeggen (en vooral ook wat wetenschappers in de film zeggen) klopt als een zwerende vinger. Dus die film ‘Annie, een waarheid as een koe’ gaat er niet komen, hoezeer Annie daar ook bij de vee- en vleessector op heeft aangedrongen. Ze kijken wel uit!


En dus zal ook in de slagerswereld het besef moeten doordringen dat het pleidooi van onze kroonprins geen pleidooi was voor meer schnitzels en hamburgers, maar voor meer vleesvervangers.


Daar is de prins in het geheel niet onduidelijk over geweest.


Voor de liefhebbers: dit is wat de prins letterlijk gezegd heeft: 


“Let me remind you to one last global trend-our changing consumption patterns and diets. Growing one kilogram of wheat requires about 1,000 liters of water; producing one kilogram of beef demands 16 times that much water. The diets of North Americans and Europeans use about 5,000 liters of water per person per day. Compare that to the vegetarian diets of Africa and Asia, which require on average 2,000 liters. As people climb out of poverty, and change their diets, the demand for water to produce food increases.We cannot expect mankind to change its eating habits overnight, so it is evident that the agriculture and water sector have to join forces and drastically reduce by at least 50% the use of water to produce our future food requirements.”(de foto komt trouwens van de global assessment of the water and sanitation situation die de kroonprins eerder voorzat)Vrolijk weekend!

http://tinyurl.com/qmorky

Geen opmerkingen:

Een reactie posten