dinsdag 28 juli 2009

Woensdag 29 juli 2009

Even een tussentijds weblog vanuit Brazilië. Het 12e World Vegan Festival is afgelopen en ik heb daar veel inspirerende mensen ontmoet

Ook heel erg bemoedigend om te zien hoe adembenemend dierenbeschermers vanuit de hele wereld naar ons unieke initiatief kijken:  Een Partij voor de Dieren in parlement, senaat, provinciale staten en waterschappen en straks ook in gemeenteraden. In Brazilië willen mensen niets liever dan met een eigen Partij voor de Dieren deelnemen aan de nationale verkiezingen van 2011.

Voor een zetel in het Braziliaanse parlement is één procent van de stemmen nodig. Een forse opgave, zeker gelet op het feit dat het beschermen van dieren in Brazilië nog geen breed gedragen maatschappelijk onderwerp is. Dat geldt wel voor de milieu-effecten voor Brazilië van de wereldwijde vleesconsumptie. Heel veel Brazilianen zien de verwoestende invloed van de sojateelt voor veevoer.

Het feit dat hier opkomstplicht is en heel veel Brazilianen de zittende politiek verfoeien, kan grote kansen bieden aan een partij voor de dieren. Als van elke honderd Brazilianen er eentje is die daarvoor voelt, kan de volgende doorbraak een feit worden…

Onze film Meat the Truth zal daarom in de ondertitelde versie (er wordt ook gedacht aan een nagesynchroniseerde versie omdat veel Brazilianen niet gewend zijn aan ondertitels) een belangrijke rol kunnen spelen tijdens de Braziliaanse verkiezingscampagne.

De reacties op de vertoning van de film waren overweldigend. Mensen die pleiten voor vleesvermindering voelen zich er zeer door gesterkt en zien dat je met weinig mensen de wereld kunt veranderen door de inzet van dit soort middelen.

Tijdens het festival waren er tal van activiteiten. Zoals kookworkshops door de Braziliaanse arts Dr. Alberto Peribanez Gonzalez, die recent een boek publiceerde ‘Lugar de medico e na çozinha’, de plek waar de dokter thuishoort is in de keuken.

Van het boek zijn inmiddels tienduizenden exemplaren verkocht en er bestaat grote belangstelling voor in de Braziliaanse media. De veganistische kookworkshops van Peibanez Gonzalez worden gesponsord door Electrolux, wat aangeeft dat veganisme zich aan het ontwikkelen is tot een breed gewaardeerde leefstijl.

Tijdens het festival werd ook de oproep gedaan om in Brazilië elke tweede dag van de week (Segunda) een vleesvrije dag te maken in navolging van de Meatless Monday campagne van Paul McCartney.


Ik zag dat er een geweldig bericht verschenen is in De Pers over de resultaten die we boeken als partij in het Nederlands parlement, door de combinatie van onze parlementaire en buitenparlementaire activiteiten. 


Steeds meer mensen gaan zien dat de vraag “en wat heeft jullie partij dan bereikt na twee jaar in het parlement” zonder voorbehoud beantwoord kan worden met “héél veel” .

Een compleet andere houding van de Nederlandse regering ten opzichte van de consumptie van dierlijke eiwitten, zeer tegen de wil van de zittende politieke partijen zoals CDA maar ook PvdA.

Als je onze resultaten afzet tegen wat de tweemansfractie van de SGP in 85 jaar bereikt heeft om haar doelstellingen dichterbij te brengen, moet je vaststellen dat onze werkwijze aanzienlijk meer vrucht afwerpt, en gelukkig ook maar;-)

Natuurlijk blijven er altijd mensen die dat niet willen of kunnen zien. Zoals Luuk Blom (PvdA) die ons maar een zielig partijtje vindt. Deze onbezoldigde hoofdrolspeler in onze uitzendingen in het kader van de Zendtijd Politieke Partijen, laat zien dat je het in andere politieke partijen ver kunt schoppen zonder enige feitenkennis en zonder gevoel voor wat er in de samenleving speelt.

We liggen op koers! Vrolijke zomer, en tot gauw weer,

Marianne

http://bit.ly/xCWnx

Geen opmerkingen:

Een reactie posten