dinsdag 25 augustus 2009

Dinsdag 25 augustus 2009

Het tijdschrift bijzondere restaurants heeft op dit moment een on line enquete over foie gras (lever van gedwangvoederde ganzen en eenden). In de enquête wordt ten onrechte gesuggereerd dat er zoiets al ethisch geproduceerde foie gras bestaat door beperkte of geen dwang uit te oefenen bij het voederen van de vogels. Klinkklare onzin. Foie gras is in feite een letterlijk verziekte lever , die vervet is vanwege overmatige consumptie. Dwangvoederen gaat gepaard met veel dierenleed. Via een lange buis in de keel wordt driemaal daags een vette maïspap in de voormaag gepompt. In drie weken tijd ontstaat een zieke lever die is opgezwollen tot tienmaal haar gezonde omvang. Jaarlijks ondergaan 20 miljoen eenden en 5 miljoen ganzen deze marteling met angst, pijn en ernstige ademhalingsproblemen. Veel eenden en ganzen raken gewond aan hals en strot en lopen infecties en botbreuken op. Meer dan eens raakt de slokdarm van het dier geperforeerd door de stalen buis. Bij de slacht blijkt dat 30 tot 70% van de dieren botbreuken, ernstige verwondingen of infecties heeft.

Een dier zal zich nooit vrijwillig ziek eten (dat doen alleen mensen…) en moet dus gedwongen worden om verziekte levers te kunnen produceren. Nou zijn er ook van die broodje aap verhalen uit de horeca dat het speciale trekganzen zijn die gefokt worden die van nature extra veel eten om zo grote afstanden af te leggen. Trap er niet in! Vul liever de enquête in. Klik hier 


Tot morgen

http://bit.ly/zdvwk

1 opmerking:

 1. Mevrouw Thieme,

  Als u het in uw webblog heeft over het tijdschrift BijzondereRestaurants dan hoop ik niet dat dit symbool staat voor de nauwkeurigheid van uw artikelen. BijzondereRestaurants is alleen een objectieve website waar allerlei kanten van een kwestie als ‘foie gras’ aan bod komen. Zo ook in onze enquête die m.i. veel aandacht geeft aan de dieronvriendelijke aspecten.

  U kunt blijven ontkennen dat er diervriendelijke foie gras bestaat, maar daarmee sluit u uw ogen voor enkele zeer goed bedoelende ganzenhoeders. Een goed voorbeeld is de Spaanse Eduard de Sousa die ik in mijn column opvoer. Menig journalist en chef is bij hem op bezoek geweest en heeft met eigen ogen kunnen zien hoe het daar toegaat: de ganzenhemel op aarde. Maar u bent er niet geweest hè? Ik ook niet, maar het ligt wel in mijn voornemen. Niet op de laatste plaats om de tendentieuze praatjes als die van u te kunnen weerleggen. Lijdt u niet een beetje aan tunnelvisie als u niet openstaat voor dit soort initiatieven? Spaanse dierenactivisten hebben hem gefeliciteerd.

  Leest u mijn uitgebreide column nog even over dit onderwerp waarin IK hoop ik duidelijk aangeef wel een genuanceerd beeld van de zaak te hebben: http://www.bijzondererestaurants.nl/columns.php/id/28

  Met diervriendelijke groet,
  Pieter J. Bogaers

  BeantwoordenVerwijderen