maandag 21 september 2009

Maandag 21 september 2009

Drukke week geweest in het kader van de Algemene Politieke Beschouwingen.

Tijdens de begrotingsbehandelingen heb ik aandacht gevraagd voor het feit dat we zullen moeten inzien dat de bomen niet tot in de hemel groeien, maar in hoog tempo gekapt worden.

In het kader van ‘never waste a good crisis’ heb ik het kabinet gevraagd meer tijd, energie en geld te steken in plantaardige eiwitten en in het terugdringen van de consumptie van vlees, vis en zuivel. Precies zoals het Planbureau voor de Leefomgeving voorstelt.

Mijn bijdrage lees je hier.

Er leek aanvankelijk geen meerderheid voor dit plan (de meeste traditionele partijen zien nog steeds het verband niet tussen klimaatproblemen, ontbossing, dierziektencrises, biodiversiteitsproblemen, gezondheidsproblemen, zoetwaterproblemen en voedselschaarste) maar minister president Balkenende nam zowaar de motie over: het kabinet gaat onderzoek doen naar een vleestax!

Ik zag onze minister van Financiën Wouter Bos met pretoogjes kijken toen de premier het onderzoek aankondigde (Wouter Bos is zelf vegetariër) maar de minister van landbouw zat zeer ongemakkelijk te schuifelen op haar stoel op de tweede rij. Zij had 9 september nog op het NOS journaal gezegd dat er hoe-dan-ook-geen-biefstuk-belasting zou komen…

De meeste kranten hebben het niet opgemerkt dat de premier heeft toegezegd een vleesbelasting te willen onderzoeken als onderdeel van de bezuinigingsagenda, maar de vakpers wel.Alleen Marc Chavannes viel het op hoezeer de MP moeite had met vragen over de plezierjacht en hoezeer de kopvoddentax de pers meer leek te boeien dan de veel serieuzere vleestaks. Lees hier meer. 

http://bit.ly/8zHah

Geen opmerkingen:

Een reactie posten