dinsdag 2 februari 2010

Dinsdag 2 februari 2010

Dat was even een bijzondere gewaarwording. Niks gevraagd aan minister Verburg, maar toch een uitvoerig antwoord van haar! Het begon met het prachtige gebaar van minister Cramer om voortaan de officiële diners bij VROM vegetarisch te maken, met uitzondering van speciale persoonlijke verzoeken van gasten. Omdat het aanzienlijk meer zoden aan de dijk zet dan andere klimaatbesparende maatregelen van het kabinet, heb ik vervolgens aan de ministers van V&W, Buitenlandse Zaken, Ontwikkelingssamenwerking, VWS, defensie, Onderwijs en Binnenlandse zaken gevraagd of ze het goede voorbeeld van de minister van VROM wilden volgen en ook zouden willen overwegen een vleesloze dag in te voeren in de departementskantines.

Ik had de vraag niet gesteld aan de minister van LNV, omdat die geen gelegenheid onbenut laat om vleesvermindering aan te duiden als ‘symboolpolitiek’, de effecten daarvan in twijfel trekt en de verduurzaming in de eiwitketen zoekt in het vervangen van biefstuk door kippenbout, of kip door (echt ze zei het deze week nog letterlijk) ‘een ei of een vis’

Minister Verburg lijkt ervan overtuigd dat zonder dierlijke eiwitten geen overleven mogelijk is, zelfs als wetenschappers eerder het omgekeerde aangeven.

En dus was het opmerkelijk om antwoord te krijgen van de enige minister aan wie ik de vraag niet gesteld had.

De antwoorden zelf waren nog opmerkelijker: minister Verburg geeft aan dat de ministers zelf moeten weten of ze wel of geen vlees serveren tijdens hun officiële diners. Dat was geen nieuws, sterker nog , daarin lag nu juist de aanleiding het die ministers persoonlijk te vragen.

Hoe het ook zei, de minister zit als een bok op de haverkist om de consumptie van dierlijke eiwitten te verdedigen, liever sprinkhanenkroketten of kweekvlees dan vegetarische kroketten, zo lijkt het.

Het is een achterhoedegevecht van een minister die nu eenmaal meer heeft met de veeteelt dan met de akkerbouw. Dat zal hoe dan ook veranderen op korte termijn.

Tot morgen!

http://bit.ly/cCyGHk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten