Vandaag debat gehad met minister Verburg over verduurzaming van de glastuinbouw. De minister liet blijken slecht geïnformeerd te zijn en meende de bewering aan te kunnen dat “bijen niet vliegen op maïs”. De vele aanwezige deskundigen op de publieke tribune zaten hoorbaar met hun oren te klapperen! Hoe maïs dan bestoven wordt volgens de minister, werd op geen enkele manier duidelijk.
Het deed me denken aan het debat rond stier Herman, zo’n 15 jaar geleden, waarbij de Kamer langdurig debatteerde over de mogelijkheid om de kalfjes van door Herman bevruchte koeien op te laten groeien en te laten lacteren, maar niet toe te staan dat ze zelf kalfjes zouden krijgen. Dat debat kabbelde meer dan een half uur voort, toen er een vrouwelijk kamerlid op het idee kwam dat koeien nooit zullen gaan lacteren wanneer ze geen kalfjes krijgen.
Nog zo’n vreemde redenering over de natuur en relatie met de mens: Minister Verburg heeft eerder gepleit om kinderen weer in contact met de natuur te laten komen door ze een haas te laten vangen en die ’s avonds in de pan te stoppen. Nu blijkt dus dat de minister zelf niet zoveel kaas gegeten heeft van bloemetjes en bijtjes, en denkt het gebruik van zeer giftige bestrijdingsmiddelen in de maïsteelt toe te kunnen staan, ‘omdat de bijen daar toch niet op vliegen’.
Tsja, op zulke momenten wordt het wel een beetje lastig om tot een inhoudelijke gedachtewisseling te komen. Lees hier mijn bijdrage (ik heb er voor de minister een plaatje bijgedaan over de bloei van maïs) . Plus een plaatje over het gebruik van imidacloprid en de zichtbare correlatie met bijensterfte.
Tijdens een debat over fiscale vergroening vandaag, maakte Frans Weekers van de VVD duidelijk tegen de PVV standpunten aan te schurken waar het gaat om de ontkenning van het klimaatprobleem in relatie tot de CO2 uitstoot. De VVD is daar niet van overtuigd, zo liet hij weten, waarmee de Groenrechtse ambities van Mark Rutte opnieuw een dolkstoot kregen vanuit de eigen fractie.
Het CDA liet bij monde van Kamerlid Omtzigt weten dat vlees “eerste levensbehoefte” zou zijn en dat het daarom niet voor de hand ligt het gebruik ervan te ontmoedigen via fiscale heffingen. Toen ik het CDA eraan herinnerde dat hun eigen fractievoorzitter van Geel (destijds als staatssecretaris van milieu) namens de regering heeft aangegeven dat “vlees het meest vervuilende onderdeel van ons voedselpakket is”. Dat mag dan zo zijn, het gebruik van een “eerste levensbehoefte” mag je van het CDA niet ontmoedigen. Lees hier mijn bijdrage.
Esther Ouwehand is vandaag met minister Verburg in debat gegaan over de schaamteloze wijzigingen in de natuurbeschermingswet met betrekking tot het mestbeleid. De minister weet zich gedekt door de coalitie, het ziet er slecht uit voor de Nederlandse natuur…
Morgen laatste vergaderdag met de vegetarische BBQ op het plein en het bacchanaal van de vleesindustrie op de binnenplaats van Nieuwspoort, pal voor onze fractiekamers.
Tot morgen!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten